ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της συλλογικότητας των αγανακτισμένων πολιτών της πλατείας της Δράμας

Αγανακτισμένοι Τα σκληρά, αντιλαϊκά και σαφώς αντισυνταγματικά οικονομικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της, εντός και εκτός της χώρας, σε βάρος του Ελληνικού λαού, συνοδεύτηκαν από την οργή και την αγανάκτηση όλων των πολιτών. Ταυτόχρονα διοργανώθηκαν ποικίλες και εντονότατες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, σ’ όλη την Ελλάδα. Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που βρήκαν την ενεργητική αλλά και την σιωπηρή υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Ήταν αυτό, τελικά, που θορύβησε το κυβερνητικό επιτελείο και την τρόικα.

Είδαν την πλήρη αποτυχία τους να «μαντρώσουν» και να υποτάξουν τον Ελληνικό λαό, στις αυταρχικές και εξοντωτικές επιταγές της τρόικας και του διεθνούς κεφαλαίου. Έτσι άλλαξαν την τακτική τους απέναντι στον «εχθρό λαό». Με αφετηρία τα επεισόδια στο Σύνταγμα , είδαμε μια συντονισμένη και πανελλαδικά οργανωμένη αναβάθμιση της κρατικής βίας. Οι εντεταλμένες δυνάμεις καταστολής της ελληνικής Αστυνομίας, άστραψαν και βρόντηξαν, με την απρόκλητη, υπέρμετρη, προκλητική και καταχρηστική άσκηση βίας, απέναντι σε διαδηλώνοντες πολίτες (λες και έχει μείνει και άλλος τρόπος να διαμαρτυρηθεί ο πολίτης, απέναντι στην λαίλαπα της οικονομικής, της πολιτικής και της κοινωνικής του εξάντλησης). Σε μια εποχή, όπου το θύμα ταυτίζεται με τον ένοχο και ο θύτης είναι πάντα αθώος, χτυπήθηκαν αλύπητα και με «επαγγελματισμό», φοιτητές και μαθητές, που διαδήλωσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αίμα και χημικά χύθηκαν και σ’ άλλες πόλεις της επικράτειας.

Μείναμε έκπληκτοι, όταν συνειδητοποιήσαμε, ότι και στη Δράμα είδαμε επεισόδια κρατικής καταστολής, όταν χθες (01.10.11), κατά την πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών της πόλης, «οργανώθηκε» προσαγωγή ατόμων, με προκλητικό τρόπο που προφανώς αποσκοπούσε στον εκφοβισμό των νεαρών μαθητών που «τόλμησαν να βγουν στους δρόμους». Οι μαθητές παρακολουθούσαν έκπληκτοι την προσαγωγή, σαστισμένοι μη γνωρίζοντας πως πρέπει να αντιδράσουν. Άλλωστε ήταν κάτι που δεν πέρασε από το μυαλό τους, ότι υπήρχε πιθανότητα να συμβεί στην μικρή μας πόλη.

Η σταθερή, σύννομη και αποφασιστική στάση των παρευρισκόμενων γονέων, μαθητών, αλλά και των πολιτών από τη συλλογικότητα της πλατείας, δεν έδωσαν τροφή για κλιμάκωση του επεισοδίου. Έτσι η αστυνομία περιορίστηκε, στην δημιουργία ενόχων, με κατηγορία την πρόθεση (!!) δύο ατόμων να βάλουν φωτιά σε καλαθάκι σκουπιδιών του δήμου. Γεγονός που καταδεικνύει ότι η όλη κίνηση αποσκοπούσε σε επίδειξη εξουσίας. Σε άτομα, μάλιστα, τα οποία μετά την προσαγωγή τους, αφέθηκαν ελεύθερα, γιατί ήταν εμφανέστατη η αδυναμία στήριξης κατηγορητηρίου, το οποίο θα προσέκρουε, μεταξύ άλλων και σε αντιρρήσεις ιατρικού ενδιαφέροντος.

Η ανάγκη να υποστηριχθούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, που ήταν εμφανέστατο ότι χρειαζόταν υποστήριξη, οδήγησε σε έντονη διαμαρτυρία των παρευρισκόμενων πολιτών. Έτσι, με πρόφαση να παραστεί ως μάρτυρας στην αστυνομία, συμπολίτης μας, βρέθηκε τελικά, όταν έφθασε εκεί, να «μετατρέπεται» από μάρτυρας, σε κατηγορούμενος, ίσως «πληρώνοντας», τελικά την φραστική του αντιπαράθεση που είχε την προηγούμενη μέρα, με πολιτικό στέλεχος της Δράμας, κατά την διάρκεια ακτιβιστικής ενέργειας που έγινε στην πρώην Νομαρχία, κατά των «χαρατσιών» της κυβέρνησης. Φραστικό επεισόδιο, το οποίο θα είχε αποφευχθεί, αν το στέλεχος αυτό, είχε αντιληφθεί ότι η προκλητικότητα, αλλά και η μικροψυχία, δεν θα έπρεπε να έχει καμιά θέση στην συμπεριφορά ενός ανθρώπου που έχει θέση στην τοπική εξουσία.

Έχουμε το απόλυτο δικαίωμα, να επιστήσουμε την προσοχή, σε κείνους τους συμπολίτες μας που είναι αγκαλιά με πρόσκαιρες ή μόνιμες καρέκλες εξουσίας, ότι στην μικρή μας κοινωνία της Δράμας, που όλοι, λίγο ως πολύ γνωριζόμαστε, θα πρέπει να τηρήσουν με πολύ προσοχή το «μέτρο», γιατί δυστυχώς, έχει περισσέψει η οργή. Οι κατέχοντες την οποιαδήποτε μορφή εξουσίας στον τόπο μας, ας γίνουν ακόμη πιο προσεκτικοί και όσο γίνεται, λιγότερο προκλητικοί στην άσκηση της όποιας εξουσίας τους. Οι καιροί εγκυμονούν, τεράστια αγανάκτηση, από ανθρώπους που χάνουν το έδαφος κάτω απ’ τα πόδια τους. Από ανθρώπους που αδυνατούν να στηρίξουν την οικογένειά τους. Από ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά. Που μετατρέπονται σε απρόσωπους αριθμούς. Που δεν έχουν μέλλον. Δεν έχουν ζωή?

Ας προσπαθήσουν να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης τους, ώστε να προσαρμόσουν την στάση τους και την συμπεριφορά τους, όσο είναι καιρός. Θεωρούμε ότι η μόνη άμυνα που έχουμε στην παρακμασμένη και χρεοκοπημένη πόλη μας είναι η αλληλεγγύη και η ενότητα μας ως κοινωνία και ότι δεν έχουμε περιθώρια να δημιουργούμε αντιμαχόμενες κοινωνικές ομάδες. Ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί, ώστε να μπορέσουμε να αμυνθούμε στην λαίλαπα της τεχνητής κρίσης τους, όπου θυσιάζουν τον ελληνικό λαό ως σύγχρονη Ιφιγένεια.

ΌΧΙ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.

Συλλογικότητα πολιτών της πλατείας της Δράμας


–•– CONTACT –•–